Ben jij al Boefproof?
13 November 2017
Samenwerken is dankzij Office 2016 een piece of cake
11 December 2017
Toon alles

The do’s and don’ts van een veilig en snel wifi netwerk

Met de groei van de cloud en het nieuwe werken, worden er steeds hogere eisen gesteld aan je bedrijfsnetwerk. Als ondernemer wil je dat de boel draait en dat iedereen lekker aan de slag is. Met onze tips helpen we je graag op weg naar een professioneel wifi netwerk.

The 5 do’s

1. Less is more. Investeer in kwaliteit ipv kwantiteit.

Het aanleggen van een professioneel wifi netwerk vereist de nodige kennis. Hoeveel
accesspoints zijn er nodig, waar moeten ze precies geplaatst worden en welke frequentie moet je gebruiken?
In de regel geldt dat het signaal beter is naarmate je minder access points hebt. Begin dus met vast te stellen hoeveel access points je eigenlijk nodig hebt. Dat hangt af van het aantal gebruikers dat je hebt, de ruimte en de hardware die je gebruikt.
Je kunt beter investeren in een beperkt aantal access points van goede kwaliteit, dan in 3-voor-de-prijs-van-2 aanbiedingen van diverse aanbieders. Die zijn prima voor thuis maar zodra je netwerk groter wordt, loop je tegen allerlei beperkingen aan en kun je weer van voor af aan beginnen.

2. Meten is weten

Klagen je medewerkers over een trage internetverbinding of heb je geregeld last van storingen? Vaak is het lastig om de precieze oorzaak vast te stellen. Misschien zijn je acces points te licht, verkeerd geplaatst of niet goed geconfigureerd. Het kan ook zijn dat juist de ontvangende devices niet goed zijn ingericht. Ook is het altijd een goed idee om te checken of het signaal niet door andere apparaten wordt gestoord.
Om erachter te komen wat er precies aan de hand is, kun je het beste een professionele partij zoals VDB inschakelen om het hele netwerk door te meten. Wij kunnen op basis van onze bevindingen een gericht advies geven over de goede oplossing.

3. Scherm je interne netwerk af

Als het om je eigen medewerkers gaat, weet je wat voor vlees je in de kuip hebt. Ze kennen de procedures en werken doorgaans met een pc, laptop en/of smartphones die door het bedrijf worden beheerd. Bij externe bezoekers ligt dat anders. Daar heb je geen grip op.
Het inrichten van een apart gastennetwerk is een prima middel om je bedrijfsdata veilig af te schermen. Ook voorkom je hiermee dat bezoekers je netwerk infecteren met virussen of andere malware verspreiden.

4. Blijf je netwerk optimaliseren

Een wifi netwerk groeit mee met je bedrijf. Daarom is het verstandig om regelmatig te bekijken of het nog voldoet aan de eisen en te kijken naar manieren om het te optimaliseren. Daarbij kun je aan de volgende oplossingen denken:
Zorg dat alle access points in je netwerk van elkaars bestaan weten zodat ze elkaar niet in de weg gaan zitten. Dit kan met behulp van speciale controllers die het wifiverkeer in goede banen kunnen leiden.
Soms zijn er ruimtes waar je wifisignaal niet goed bij kan komen. In dat geval kun je ervoor kiezen een speciale beamforming antenne te gebruiken. Die is wel wat duurder dan de standaard antennes, maar kan zijn signaal wel heel specifiek naar een bepaalde plek zenden.
Slecht bereik of een trage performance kan het gevolg zijn van teveel zenders die dezelfde frequentie gebruiken of kanalen die elkaar overlappen. Check dus regelmatig of je nog op het meest optimale kanaal uitzendt en pas je frequentie zonodig aan.

5. Het belang van goed beheer

Tegenwoordig bieden veel providers Managed Services aan. Zo ook VDB. Voor een vast bedrag per maand zorgen wij ervoor dat het netwerk wordt gemonitord zodat problemen in een vroeg stadium kunnen worden getraceerd en opgelost. Daarnaast worden ook reguliere onderhoudswerkzaamheden gedaan zoals het het verzorgen van updates en het finetunen van configuratie instellingen.

Don’t do this!

Naast de dingen die je kunt doen om een professioneel netwerk in te richten met veilig en snel wifi, zijn er ook een aantal zaken die je vooral moet laten:

  • Plaats je accesspoints niet voor gladde, rechte oppervlaktes zoals een groot raam. Wifi is namelijk een signaal dat kan weerkaatsen.
  • Verstop de wifi zender niet onder het bureau of achter plafondplaten. Het beste is het om de zender juist in het zicht te plaatsen. De ideale plek is in 9 van de 10 gevallen ergens hoog aan het plafond.
  • Geef je inloggegevens van het wifi netwerk nooit aan iemand anders! Het is een inkoppertje van de eerste orde, maar nog steeds komen we bedrijven tegen waar men daar nog al te makkelijk mee omgaat. Als iemand ongewenst op het netwerk doordringt, dan kan dat grote gevolgen hebben. Zorg dus voor een goede wachtwoordenpolicy waar mensen zich ook aan houden!

Wil je meer weten?

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over het inrichten en beheren van een professioneel wifi netwerk. Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!