6 handige Outlook tips om slimmer te werken
9 October 2017
Ben jij al Boefproof?
13 November 2017
Toon alles

De vijf grootste mythes over werken in de Cloud

Op de zaak, thuis of onderweg, in binnenland en buitenland, altijd je gegevens bij de hand. Kostenbesparing en productiviteitstoename zijn natuurlijk belangrijke voordelen, net als gebruiksgemak en eenvoudige toegang. Maar toch… Als je googelt op ‘veilig werken in de Cloud’ krijg je duizenden resultaten. Het houdt de gemoederen nogal bezig, en de meningen zijn talrijk. Maar de meeste daarvan zijn gebaseerd op mythes.

1) Mijn gegevens zijn niet veilig in de Cloud

Het meest gehoorde argument om niet over te stappen op werken in de Cloud. Onterecht, want een goede Cloud-provider zorgt voor up-to-date software, werkt met professionele firewalls en heeft een team van beveiligingsexperts die constant zoeken naar datalekken. Dit is bij de meeste bedrijven die hun data lokaal opslaan niet zo goed geregeld. Oude softwareversies en onvoldoende monitoring van datalekken zorgen ervoor dat een lokale opslagplaats een groter gevaar vormt dan de Cloud. Ook de angst dat de Cloud-provider met jouw data aan de haal gaat is ongegrond. Bij een goede partner is dit contractueel geregeld. Bovendien kun je kiezen voor een Private Cloud of een tussenvorm.

2) De overstap is een enorm gedoe

Kijk je op tegen het gedoe van de overstap? Niet nodig. Een goede Cloud-provider zorgt er in ieder geval voor dat de nieuwe manier van werken zo goed mogelijk aansluit op de bestaande systemen. Data en alle bestaande toepassingen worden naadloos overgezet. Daarnaast hoor je een kosteloze en ruime testperiode te krijgen, waardoor de medewerkers kennis kunnen maken met de nieuwe omgeving en alles goed kunnen uitproberen vóórdat je definitief overstapt.

3) Je kunt alleen in de Cloud werken als je online bent

Dat hangt af van de soort Cloud die je gebruikt. Er zijn systemen die alleen online benaderd kunnen worden, maar er zijn ook systemen waarbij je je gegevens lokaal kunt opslaan en die dan worden gesynchroniseerd zodra je weer online bent. Weet je vooraf dat je offline moet werken, dan kun je dus vooraf de benodigde bestanden downloaden. Maar hoe vaak komt het in Nederland voor dat je geen mobiel bereik hebt? Op de zaak zorg je voor een snelle internetverbinding en een goedkopere lijn als backup. Ook dit regelt een professionele Cloud-partner voor je.

4) Eenmaal in de Cloud zit je vast aan je provider

Dit is een veel voorkomende mythe en hij gaat in feite over wie de eigenaar is van je gegevens. Dat ben je altijd zelf, maar hoe krijg je er toegang toe bij conflicten of faillissement en hoe zet je ze over naar een andere provider? Dit kan een lastige situatie zijn als je er vooraf niet over hebt nagedacht. De oplossing is echter simpel. Vraag je Cloud-provider om een overeenkomst waarin staat dat je bedrijf de eigenaar is van de data en laat hen erin zetten dat zij zullen meewerken wanneer je wilt overschakelen naar een andere provider. Er is hierbij wel een onderscheid tussen ‘public cloud’ en ‘private cloud’. Public Cloud-providers als Google of Dropbox zullen niet snel geneigd zijn hieraan mee te werken. Een professionele Private Cloud-provider daarentegen zal altijd hieraan meewerken, mits deze verstandig is en het belang van de klant voorop stelt.

5) Medewerkers moeten weer wennen aan een nieuw systeem

In veel gevallen wordt er overgestapt naar de Cloud-versie van het huidige ‘lokale’ systeem. Voor de medewerkers verandert er op het oog dan niet veel, behalve dan misschien wat extra handigheden. Als je overstap naar de Cloud gepaard gaat met de overstap naar een andere softwareleverancier, dan zou het kunnen dat de medewerkers moeten wennen aan de nieuwe software. Maar dat heeft niet te maken met de overstap naar de Cloud maar met de nieuwe software.

De ene Cloud is de ander niet

Werken in de Cloud is een kwestie van vertrouwen in de partij waarmee je werkt. De ene Cloud is immers de andere niet. Een betrouwbare oplossing, een goed plan van aanpak en goede voorbereiding waarbij je hele team wordt betrokken zijn cruciaal. En ook na de overstap naar de Cloud is het belangrijk dat je medewerkers goede ondersteuning krijgen, zodat ze optimaal gebruik kunnen maken van alle handigheden die de Cloud brengt en zo efficiënt en productief mogelijk kunnen werken.

Meer weten?

Wil je weten wat werken in de Cloud voor jouw onderneming kan betekenen? Of werk je al in de Cloud maar is het toch niet geworden wat je ervan had verwacht? Neem gerust contact op via info@vdb.info of 073-503 4830 voor een gratis second opinion of om te kijken wat de mogelijkheden zijn.